Marifoon

Marifoon

MAR DATUM TIJD LOCATIE OPMERKINGEN
Start Maandag 24 juni 19:00-22:00 Enkhuizen 2 avonden
Les 2 Donderdag 27 juni 19:00-22:00
De basiscursus duurt 2 lessen van circa 3 uur (2 avonden of dagcursus). Behandeld worden: voorschriften, nautisch en openbaar verkeer, noodberichten, techniek en bediening, nautisch Engels. Deze cursus wordt meestal in twee avonden gegeven. Het is ook mogelijk om dit te combineren en dit in een dag te volgen. Wij gebruiken het praktisch geschreven lesboek Leidraad voor Marifonie dat bestaat uit vijf hoofdstukken voor de basiscursus met oefenvragen om je voor te bereiden op het het examen.
Indien er aan boord van uw jacht een marifoon aanwezig is, of als u een schip met marifoon huurt, dient minimaal een van de opvarenden in het bezit te zijn van een marifoonbasiscertificaat. Dit geldt zowel voor binnen- als buitenland. Wilt u bijvoorbeeld in Nederland een schip huren met marifoon dan iemand een diploma / certificaat nodig. Dit is wat anders dan de registratie van de apparatuur waar de verhuurder / eigenaar voor zorgt. Deze registratie moet aangevraagd worden bij Agentschap Telecom in Groningen. U krijgt hierbij een ATIS roepnaam behorende bij uw marifoon toegewezen.
Op 40 vaarwegen in Nederland geldt voor ALLE schepen bij slecht zicht (minder dan 4 km) een marifoonplicht! Zie bijlage 9 BPR – Binnenvaart Politie Reglement. Dit betekent als u daar op een mooie dag gaat varen en het zicht wordt minder dan 4 km er een geregistreerde marifoon en iemand met een geldig bedieningscertificaat aan boord moet zijn!
Los van het feit of u wel of niet marifoon-plichtig bent, geeft het hebben en kunnen bedienen van een marifoon een stukje extra zekerheid aan boord. Het verhoogd immers de veiligheid van schip en opvarenden door middel van bereikbaarheid op het water waar een GSM niet of nauwelijks bereik heeft op ruim water. U kunt via de marifoon altijd contact krijgen met de kustwacht, centrale meldposten (bv IJsselmeer en Waddenzee), bruggen- en sluizen en de beroepsvaart.
De cursus marifonie wordt twee keer per jaar ingepland na de cursussen klein vaarbewijs 1 en 2, te volgen in de cursuslocatie Enkhuizen. De docent heeft sinds 1989 zeer ruime praktische ervaring opgedaan met het bedienen van de marifoon op binnenwateren en op zee o.a. in de chartervaart en bij de Koninklijke Marine . Sinds 2012 geeft Onno als gastdocent de theoretische en praktische opleiding <VHF GESPREKSDISCIPLINE> voor de Nationale Nautische Verkeersdienst Opleidingen
Voor groepen, verenigingen en bedrijven verzorgen wij op aanvraag de cursus op uw eigen locatie in Noord-Holland en Flevoland.