Ankertraining

Ankeren

Ankertraining

Ankeren in de Laag

Gaat u (weer) naar de Middellandse zee en wilt u daar een of meerdere weken zeilen dan kunt u bij Hoevers Maritiem in Nederland terecht voor een opfrisles of bijscholing (boat skills update). Hebt u enige ervaring met het kajuitjachtzeilen of voldoende open boot ervaring dan kunt u zich met 1 of 2 lesblokken voorbereiden op zeilvakanties of flottielje zeilen in Griekenland, Turkije of Kroatie.
Voor het varen in de havens van Middellandse zee worden de jachten bijna altijd anders afgemeerd dan in Nederland, dit noemen we ‘Ankeren in de Laag’. Dit gaat wat anders dan bij ons in de havens van o.a. de Waddeneilanden. Hier lig je aan drijvende pontons, in een box of gestapeld naast elkaar.
In Griekenland, Turkije of Kroatie, waar Hoevers Maritiem diverse jaren heeft gevaren en lesgegeven, wordt er met de boeg of het hek naar de kant afgemeerd. Hierbij gebruikt u dus het hoofd- of het hekanker en vaart u dus respectievelijk achteruit of vooruit naar de kant. Hierbij is het noodzaak om loodrecht naar de wal varend tijdig het anker overboord te laten vallen. Dit gebeurt uiteraard niet door de schipper die het jacht aan het sturen is, maar door iemand anders. Het uithieuwen van het anker kan handmatig m.b.v. een lijn of ketting of d.m.v. van de (elektrische) ankerlier.
De crux hierbij is nu dat de schipper en de ankermaat goed overleg en timing hebben wanneer en waar het anker overboord gaat. Hierbij moet achteruit varend rekening gehouden worden met de snelheid en het wieleffect. Dit kan in Nederland uitstekend vooraf getraind worden!
Met 1 of 2 lesblokken aanvullend op de module ‘Motorboot Manoeuvreren’ komt u goed beslagen ten ijs op uw vakantie. Voorwaarde voor deze module ‘Ankeren in de Laag‘ is dat u dus al enige training hebt gehad in het manoeuvreren met een jacht.