Sluis passeren

Sluis passeren

Sluis passeren

Hebt u een beetje koudwatervrees als het gaat om het passeren van een sluis? Merkt u dat bij de nadering dat er wel heel veel schepen tegelijk een plekje aan het remmingswerk willen hebben en zo dicht mogelijk bij de fuik willen liggen? Dan zou het toch helpen dat in al die drukte met enige training vooraf in het aanleggen en wegvaren u het schip veilig en verantwoord door de sluis kan manoeuvreren!
Als u enige ervaring in het varen met een kajuitjacht of motorschip hebt kunnen wij bij u aan boord komen voor instructie Sluis Passeren. Met een paar lesblokken krijgt u meer zelfvertrouwen als u weer zelfstandig dag- of weektochten wilt gaan varen door Nederland. Wij kunnen vooraf vanuit de haven waar u schip ligt manoeuvreerlessen verzorgen mits daar natuurlijk een sluis in de buurt is. Wij schutten dan een aantal keer door de sluis met de bijbehorende oefeningen. Hierbij wordt dan afhankelijk van de situatie gebruikt gemaakt van de voorspring, achterspring, voortros en achtertros om af- en aan te meren. Ook het gebruik van de marifoon wordt in de praktijk beoefend. Geen marifoon aan boord? Dan nemen wij een handheld VHF marifoon mee!
Bij het passeren van een sluis gaan wij ervan uit dat u de begrippen en werking van het wieleffect en manoeuvreren in theorie al bekend is door de cursus klein vaarbewijs 1 of de stof uit het lesboek te bestuderen. Hierbij koppelen wij de theorie van de cursus KVB1 aan de praktijk. U kunt hierbij het hoofdstuk “Varen en Manoeuvreren” uit het lesboek Leidraad voor het Vaarbewijs of Leidraad voor sloep- en motorjachtvaarders uitgeverij Hollandia / Haarlem raadplegen.
Hebt u nog geen enkele ervaring met het manoeuvreren met een schip dan adviseren wij om eerst de module Manoeuvreren Motorboot te volgen. Dat is een training van 2 tot 4 lesblokken in en rondom de haven om eerst meer vaardigheden te krijgen met de bediening van de motor en het gebruiken van het wieleffect. Ook komt hierbij het gebruik van voorspring en achterspring aan de orde zodat u in de vervolgmodule bij de sluis weet hoe dit toe te passen.